10 de nov. 2015

ANY MUNTANER


Ramon Muntaner va nàixer a Peralada el 1265, per això enguany es commemora els 750 anys del naixement de Muntaner.


Fill de Joan, un burgés de Peralada. Amb només nou anys té ocasió de veure de prop els reis Jaume I i Alfons X, ja que es van allotjar a sa casa, fet que el marca de manera decisiva al llarg de la seua vida. L'any 1285, als vint anys, les tropes franceses van destruir i cremar Peralada i la seua casa. A partir d'aquell moment comença una vida que el va portar a viatjar i ocupar diversos càrrecs. Va acompanyar Roger de Llúria en la conquesta de Mallorca (1286-1287), va esdevenir ciutadà de Mallorca (1287-1300), va anar a Sicília a defensar Messina (1301) i va embarcar cap a Orient amb l'expedició de Roger de Flor (1302). Entre 1309 i 1315 va ser governador de l'illa de Djerba, al nord d'Àfrica.

L'any 1331 es va casar a València i va tindre dos fills i una filla. Més endavant es va retirar a València per madurar les seues memòries fins que va tindre un somni revelador que el va impulsar, als seixanta anys, a escriure la Crònica.


La Crònica de Ramon Muntaner va ser escrita entre 1325 i 1328, a la seua casa de l'Horta de València. L'obra narra la història de la Corona d'Aragó des de l'engendrament de Jaume I el Conqueridor (1207) fins a la coronació d'Alfons III el Benigne (1328).

Ramon Muntaner explica la seua vida dins del marc de la història del seu temps, ja que gràcies a la seua condició de soldat, l'autor va poder presenciar alguns dels fets que relata, cosa que no era habitual en altres cronista.

Les característiques principals de la Crònica són l'elogi de la llengua i l'exaltació patriòtica i monàrquica. Destaca pel seu estil planer i agil, també per l'ús de la famosa interrogació retòrica Què us diré?




1 comentari:

  1. The best videos on youtube
    5 Best youtube clips for free on YouTube. The best youtube clips on youtube. Videos from this channel have been produced. Searching for videos that have been download youtube videos uploaded on

    ResponElimina